Forbundet internasjonalt – IOF

International Orieentering Federation, gjerne bare omtalt som IOF, er den internasjonale sammenslutningen av nasjonale orienteringsforbund. Det ble faktisk stiftet i Danmark, nærmere bestemt København, helt tilbake i 1961 – opprinnelig med det tyske navnet Internationale Orienteringslauf Föderation. IDF er ikke bare forbundet for orientering, men tar også opp i seg både skiorientering, sykkelorientering med mountain bike, og presisjonsorientering. Hovedkvarteret til IOF ligger naturlig nok i det store orienteringslandet Finland, nærmere bestemt i Helsinki. Hele 70 nasjonale forbund er med i International Orienteering Federation.

Det ene punktet der IOF kanskje har sviktet litt er i arbeidet med å få inn orientering i de olympiske leker. Mange er iGold_Relay_UK_WOC_2008-cropkke kjent med at IOC, det vil si den internasjonale olympiske komité, allerede har godkjent orientering som olympisk sport. Problemet er at orientering likevel ikke har kommet inn på programmet i sommerlekene. Årsaken er at OL allerede er et veldig stort arrangement, og at antall idretter og øvelser må begrenses. Så langt har det dessverre gått utover den fine orienteringssporten. IOF jobber selvfølgelig videre med saken etter beste evne.

I mangel av OL-plass er de største høydepunktene for o-sporten EM og VM. Mens EM arrangeres annenhvert år, og er det eldste av mesterskapene, er det nå VM hvert år. I VM er det konkurranser i både sprint, mellomdistanse, langdistanse og stafett. Siste gang VM ble arrangert i Norge var i 2010, da i Trondheim.

IOF er selvfølgelig også svært ivrig på å bekjempe og begrense doping innenfor idrettsgrenene som ligger under dens paraply. Det langsiktige og oppriktige arbeidet med denne problematikken har gjort sitt til at det ikke har vært tilsvarende skandaler innen orientering, skiorientering og sykkelorientering som de som har kommet for dagen de senere årene innenfor løping, langrenn og sykling. Kanskje er også en del av forklaringen at orientering ikke bare er en rent fysisk idrett, men også vektlegger det mentale.