Sykkelritt i Norge

Norge er en flott sykkelnasjon, med mange fremragende syklister og flere store sykkelritt. På temaet ritt må vi nevne Racebook velkomstbonus som du definitivt bør se nærmere på. Når du har gjennomført et tøft ritt kan det være greit med litt rolig avslapping i sofaen.

For noen er det kanskje Birken som er det første du tenker på i forhold til sykkelritt. Det finnes dog en rekke ulike ritt innenfor ulike kategorier. De mest kjente er sannsynligvis grusritt som Birken eller Grenserittet, men landeveisritt har blitt mer populære og det finnes i tillegg andre typer av ritt som mountainbike.

Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet eller Birken er et terrengsykkelritt mellom Rena og Lillehammer. Rittet hører selvfølgelig sammen med Birkebeinerrennet på ski som er den opprinnelige disiplinen på denne strekningen. Over tid har sykkelrittet blitt svært populært, samtidig som betegnelsen terrengsykkelritt muligens har blitt en anelse utvannet. For de aller fleste vil Birken fortsatt være en tuff utmaning, men det skal ikke legges skjul på at rittet har blitt noe enklere gjennom årene med enklere partier med mye grus. Dette har åpnet for at enkelte i eliteklassene bruker sykler som ligner mer på landeveissykler enn tradisjonelle terrengsykler.

Birkebeinerrittet er verdens største sykkelritt målt etter antall deltakere og har vært arrangert helt siden 1993. Opprinnelig var løypa 92 km lang, men den er nå 6 km kortere og altså 86 km. For mange kan det likevel være svært langt, og reisen over fjellet kan i tillegg være både kald og fuktig hvis været ikke er på din side. For noen kan Birkebeinerrittet være tett knyttet til medieoppmerksomhet rundt næringslivstopper som deltar. Dette har i noe grad blitt redusert i løpet av årene og rittet begynner kanskje å få tilbake noe av sitt preg som et ritt for mosjonister. Samtidig har noe av oppmerksomheten rundt rittet blitt redusert og det er nå mulig å få en startplass uten å være nødt til å sitte klar for påmelding noen sekunder etter at den åpner.

Grenserittet

Grenserittet er et ritt på grensen mellom Sverige og Norge, med start i Strømstad og målgang i Halden. Dette rittet har sammen med Birken opplevd noe redusert popularitet, men er fortsatt et flott alternativ til Birken og andre litt lenger ritt på grusveier og skog. Et alternativ til er selvfølgelig Vasaloppet på sykkel i Sverige.

Ritt på landevei

Norge har flere svært fremgangsrike utøvere innenfor sykkel på landevei, for å nevne noen har vi selvfølgelig Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Sammen med disse og engasjerende dekning av Tour de France har sykkel på landevei blitt populært i Norge. For noen er kanskje denne idretten litt mer fylt av konflikt sammenlignet med terrengsykkel der du kan være i skogen uten å være nødt til å forholde deg til trafikk og biler. Et ritt som vi definitivt må nevne i forhold til landeveisritt er Styrkeprøven på sykkel fra Trondheim til Oslo. Dette rittet på hele 540 km er virkelig en utmaning som de aller færreste vil kunne gi seg ut på.